Вести

http://www.novine.ca/arhiva/2007/1117/slike/novac.jpg    

Iz državne kase prošle godine za 61 preduzeće u restrukturiranju izdvojeno 1,8 milijardi dinara

Novac najteže stiže do radnika

Preuzeto sa www.danas.rs/danasrs/ekonomija/novac_najteze_stize_do_radnika.
AUTOR: A. MILOŠEVIĆ

Beograd - Tokom prošle godine Vlada Srbije je iz budžeta isplatila 1,8 milijardi dinara pomoći raznim propalim i mahom državnim preduzećima u višegodišnjem restrukturiranju kako bi ih održala u životu. Od 61 preduzeća koje je dobilo ovaj novac, van restrukturiranja se nalaze samo četiri, što dovoljno govori o kriterijumima koji su primenjivani kada se odlučivalo o tome ko zaslužuje da dobije kreditnu podršku iz budžetskih sredstava a preko Fonda za razvoj.
Većina tih firmi koristila je paralelno i novac iz kreditnog portfolija Fonda, ali nijedno od njih tokom tog perioda nije uspelo da stane na noge, da pronađe kupca pa čak ni da zaposlenima redovno izmiruje plate i doprinose.
Najviše novca, 608,7 miliona dinara, dobila je firma Zastava vozila u restrukturiranju. Ovo preduzeće, relikt nekadašnje Zastave, ostalo nakon što je kragujevački proizvođač automobila prešao u ruke Fijata, i dalje nagomilava gubitke i, prema podacima za 2012, zapošljava 673 radnika. Prema tome, država je dugogodišnjem gubitašu dala skoro 8.000 evra po radniku. Pošto radnici sigurno nisu dobili taj novac, jednak subvencijama koje dobijaju neki najboljih investitora u Srbiji, pitanje je kako se može pravdati dalje postojanje Zastava vozila.
Ako su u pitanju samo radna mesta, državi bi bilo jeftinije da radnicima prosto daje plate da sede kod kuće. Em bi plate sigurno bile redovne, em se ne bi pravili novi gubici - i još bi se uštedelo.
Druga po visini primljenih „razvojnih“ sredstava je Prva petoletka u restrukturiranju. Ova firma je dobila 198 miliona dinara za svojih 15 radnika. Međutim, pošto je u pitanju holding u okviru kojeg posluje još šest preduzeća, ukupan broj radnika Prve petoletke u 2012. je bio 618. Iz toga proizilazi da je ova firma dobila oko 2.800 evra po radniku.
Odmah iza Petoletke je FAP, koji je na 1.119 radnika dobio 180 miliona evra, što će reći oko 1.400 evra na svakog radnika.
Jumko, četvrti po visini dobijene budžetske podrške, ipak je primio mnogo manje novca, samo 98 miliona dinara, iako firma zapošljava 1.791 lice. To je manje od 500 evra po radniku. Posle ovih pet preduzeća, nastavlja se spisak poznatih industrijskih giganata iz vremena SFRJ. Tu su IMT, IMR, Geneks, Nevena Leskovac, Želvoz, EI Niš, Simpo ŠIK, Prvi maj Pirot i mnogi drugi.
Najvećih 15 dobitnika državne pomoći, koji su svi dobili bar po 20 miliona dinara, zajedno zapošljavaju više od 9.000 radnika (prema podacima za 2012) i odgovorni su za čak 1,5 milijardi dinara primljenih kredita. To znači da su najveći gubitaši u proseku dobijali oko 1.400 evra po radnom mestu. Sve ostale firme na listi, njih 46, zajedno su dobile tek oko 300 miliona dinara.
Treba napomenuti da se sve gore iznete cifre odnose samo na sredstva isplaćena iz budžeta, a da je većina gubitaša koji su dobijali ovaj novac, dobijala i novac iz sredstva vraćenih Fondu za razvoj. Na taj način, propalim firmama je dato još pola milijarde dinara. Da li se to Srbiji isplati?

http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/novac_najteze_stize_do_radnika.4.html?news_id=276543#sthash.HAwhPDTc.dpuf.

Ако желите да будете информисани, ако желите да будете део тима најбољих у менаџменту људских ресурса, сарадња са професорима са Универзитета у Србији, САД, Канада, Пољска, сарадња са три међународна научна часописа, са стручњацима који су руководиоци у људским ресурсима код нас и у свету, ако желите да знате више кликните овде.


 

сва права задржана

Институт за менаџмент људских ресурса Србије